piątek, 4 lipca 2014

tic-tac round the coconut! mój ty kokosie drogi.


These coconut wonders are amazing. 
They're melting in the mouth and are extremely easy to prepare.
Great for a sweet breakfast or as the company for coffee. 
Be aware of the fact that the smell in your kitchen is gonna be awesome!




You need:

coconut shreds ( as much as you want & need) 
2 eggs (from happy hens, you know, which feel free and feel good)
coconut milk (1/2 cup)
milk (1/2 cup)
melted butter ( 1 big spoon to melt)
fat cream 30-36% ( 2 spoons). I love cream as far as I am concerned.
1 spoon of flour  (optional)
 * flour will make your coconut wonders fluffy
2 spoons of cane sugar (optional) 
* it depends on you, if you want sweet, medium sweet or extreme sweet or not sweet at all 

Mix all ingredients alltogether to get a nice mixture, not to thick, it must be falling slowly from the spoon when you put it there. 

Bake round 20-30 min in 180 Celsius until they get gold color. 
Enjoy!

Przepis:

*konsystencja masy kokosowej ma być nie za gęsta(łyżka nie ma prawa stać), ale też nie może być lejąca.
Po prostu musi być plastyczna, tak by wszystkie składniki tworzyły jedną, zbitą całość.
Oczywiście ich proporcje muszą się różnić w zależności od ilości, jaką chcemy przygotować.

Składniki: 

- wiórki kokosowe (duża paczka czyli u mnie 300g :) 
- 1/2 puszki mleka kokosowego
- 1/2 szklanki mleka zwykłego
- 2 jajka ( ja używam tylko od szczęśliwych kur, czyli wiejskie lub z wolnego wybiegu) 
- 1 łyżka masła 
- 2 łyżki śmietanki 36%

*opcjonalnie: 2 łyżki cukru brązowego ( ktoś lubi mniej słodkie, bardziej, kwestia gustu)
* opcjonalnie: 1 łyżka mąki (wtedy coconutsy trochę urosną, ale dodawanie mąki nie jest konieczne)

Przygotowanie:

Oddzielnie mieszamy składniki suche i mokre.

Razem mieszamy suche składniki tj. mąkę, wiórki, *cukier, *mąkę.
A w drugim naczyniu: mleko kokosowe, mleko zwykłe, jajka, rozpuszczone masło, śmietankę.

Mieszamy suche składniki z mokrymi.

Wstawiamy do piekarnika na 180 stopni na 25-30min.

Coconutsy powinny być zarumienione.
















0 komentarze:

Prześlij komentarz

© She Cooks Here, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena